Alle kulturer har deres riter og deres markering af overgange mellem livsafsnit, og sidste weekend fik jeg igen lov at arbejde om bryllupsfotograf i Esbjerg - en by jeg gerne vender tilbage til.
Fødsler, overgang til voksenlivet og det tidspunkt, hvor den unge mand eller kvinde via et andet ungt menneske bliver koblet til en ny familie. Sådanne konstruktioner lyder håbløst gammeldags, og er det vel i og for sig også. Alligevel bliver tusindvis (knapt 30.000 i Danmark) af moderne, oplyste mennesker hvert år gift og bruger mange penge og en stor mængde energi på at fejre denne overgang. Jeg synes, der er noget smukt over denne insisteren på det rituelle i vores ellers højeffektive og rationelle del af verden, og glæder mig hver eneste gang jeg som bryllupsfotograf får lov til at forevige dette vigtige ritual. To familier mødes, generationerne er samlet, og for de fleste familier sker det kun meget få gange i løbet af et liv.
Esbjerg Bryllupsfotografering
Bedsteforældre fylder ofte en del i brudeparrets bevidsthed. Jeg oplever tit en dyb respekt og stor glæde over bedsteforældrenes deltagelse i brylluppet, og jeg kan sagtens forstå det. Bedsteforældrene er (som oftest) beviset på det lange ægteskab, på historien, på slægten og også på forgængeligheden. Det er de store linjer der er i spil, og de passer godt ind på bryllupsdagen.
Billedet øverst viser Rikke (kjole fra Celina) og hendes bedstefar. De er fanget i et intenst øjeblik efter Rikkes rørende tale til familien og til hendes mand. Billedet er taget af bryllupsfotograf Esbjerg under festen på Hjerting Badehotel ved Esbjerg, og jeg er ret vild med lyset på fotografiet. Det er et såkaldt low-key fotografi, hvor kun mindre dele af billedet indeholder lyse gråtoner, mens store dele består af sort eller mørke gråtoner. Jeg har en tendens til at foretrække denne type billeder – hvis lyset falder rigtigt (typisk på et ansigt) fremhæver det personer og situationer, mens baggrunden holdes mørk, så forgrund og baggrund ikke konkurrerer om opmærksomheden. Rikkes ansigt ses ikke på billedet, men det er heller ikke nødvendigt. Situation kan sagtens aflæses alligevel – den handler om familie, om nærvær og om de store linjer.